Vluchtelingencrisis12 mei '16 12:09Aangepast op 13 mei '16 11:25

Bijlmerbajes wordt asielzoekerscentrum

Auteur: Sam de Voogt

De gemeente Amsterdam gaat 1.000 vluchtelingen opvangen in de voormalige Bijlmerbajes. Ook in het voormalige ALO-gebouw, in Nieuw-West, worden op korte termijn 800 vluchtelingen opgevangen.

Foto ANP
Foto ANP

Beide locaties moeten dienst doen als tijdelijke opvangcentra. De Bijlmerbajes wordt de komende anderhalf jaar gebruikt, de locatie in Nieuw-West zal voor tien jaar gebruikt worden. De gemeente Amsterdam liet dat weten via een persbericht. Vandaag zijn ook omwonenden geïnformeerd.

Inhumaan
De bedoeling is dat vanaf augustus de eerste asielzoekers in de Bijlmerbajes worden geplaatst. De komende tijd zal het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de locaties verbouwen tot bewoonbare plekken. Zo worden in de Bijlmerbajes de tralies en een deel van de muur verwijderd. Toch blijft advocate Alie Westerhuis het een "inhumaan" plan vinden. "Het blijft een gevangenis, en een cel blijft een cel, ook zonder tralies."

Ze noemt het "van de gekke" dat mensen met een verblijfsvergunning in een cellenblok worden geplaatst. "Dit is een kwetsbare groep, en dan worden ze opeengepakt in een gevangenis, terwijl ze rechten hebben om geïntegreerd te worden in de Nederlandse samenleving." Een betere oplossing heeft Westerhuis niet, maar dit plan noemt ze "geen alternatief voor het hebben van geen oplossing."

Volgend jaar april
Bij het ALO-gebouw worden gebouwen neergezet op twee sportvelden. Het zal naar verwachting vanaf april volgend jaar in gebruik worden genomen. Beide asielzoekerscentra komen onder toezicht van het COA te staan. In Amsterdam wordt in 2018 ook nog een asielzoekerscentrum in de Houthavens geopend, met plek voor 500 man, om zo een hoofd te bieden aan de verhoogde instroom van asielzoekers door de vluchtelingencrisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen