Vluchtelingencrisis12 mei '16 17:59Aangepast op 13 mei '16 11:25

De poorten van de bajes gaan open

Auteur: Didi Levison

Zoals de bajes er nu bij ligt is het geen uitnodigende plek om te wonen. Er moet daarom een hoop veranderen. De Gemeente Amsterdam gaat deze klus in samenwerking met het COA voltooien.

Harmen van der Veen doet verslag vanuit de Bijlmerbajes
Harmen van der Veen doet verslag vanuit de Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes staat al een poosje leeg en zal uiteindelijk worden afgebroken. Maar eerst wordt het omgebouwd tot opvangplek voor duizend asielzoekers. En dat is geen makkelijke opgave, weet Thijs Reuten, lid van het dagelijks bestuur in Amsterdam-Oost, waar de gevangenis staat.

De indeling van de gevangenis gaat flink op de schop. “Dit is niet echt een gebouw waar je je als bezoeker welkom voelt”, vertelt Reuten. De gemeente zal in samenwerking met COA de sfeer van het complex verbeteren. “Daarbij staat vooral de verbinding tussen de mensen die hier tijdelijk zulllen verblijven en het omliggende gebied centraal”, licht Reuten toe. 

Als de bajes zijn functie als opvangcentrum heeft volbracht wordt het complex in zijn geheel gesloopt om ruimte te maken voor een woongebied. Reuten: “De tijdelijke bewoning is een mooie opmaat naar het feit dat hier in de toekomst een nieuw stukje stad gebouwd gaat worden. We lopen eigenlijk een beetje vooruit op het openmaken van het bajesgebouw voor de stad”.

 

Tijdelijke opvangcentra
De gemeente Amsterdam gaat 1.000 vluchtelingen opvangen in de voormalige Bijlmerbajes. Ook in het voormalige ALO-gebouw, in Nieuw-West, worden op korte termijn 800 vluchtelingen opgevangen. Beide locaties moeten dienst doen als tijdelijke opvangcentra. De Bijlmerbajes wordt de komende anderhalf jaar gebruikt, de locatie in Nieuw-West zal voor tien jaar gebruikt worden. De gemeente Amsterdam liet dat weten via een persbericht. Vandaag zijn ook omwonenden geïnformeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen