Vluchtelingencrisis13 mei '16 15:55Aangepast op 13 mei '16 16:11

Duitsland verklaart drie Maghreb-landen veilig

Auteur: Thijs Baas

Duitsland heeft Tunesië, Algerije en Marokko weer op het lijstje met veilige landen gezet. De meerderheid van het Duitse parlement heeft daarmee ingestemd. Al zal het nog lastig worden om deze hele groep migranten op te sporen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het zou gaan om ongeveer honderdduizend vluchtelingen, zegt correspondent Derk Marseille. Met het besluit hopen de Duitsers de vluchtelingenstroom vanuit de drie Maghreb-landen flink te verminderen.

Duitsland heeft relatief veel mensen uit deze landen opgevangen en hoewel het land zich over het algemeen gastvrij opstelt jegens immigranten, werd deze ruimhartigheid stevig op de proef gesteld toen juist mensen met deze nationaliteiten waren oververtegenwoordigd bij de groep die op oudjaarsnacht massaal vrouwen aanrandde, in onder meer Keulen.

Mensenrechtenorganisaties denken er duidelijk anders over dan de Bondsdag. "Het heeft in zijn algemeenheid te maken met het groeiende verzet over de hoeveelheid die het land moet opnemen. Daarom is nu een keuze gemaakt om oorlogsvluchtelingen massaal de ruimte te geven om te komen, maar anderzijds beperkende maatregelen in te stellen door Turkije een prominentere rol te geven én door dit soort landen als veilig te bestempelen, zodat deze groepen snel kunnen worden teruggestuurd."

Gerelateerde artikelen