Vluchtverhalen5 okt '15 11:37Aangepast op 5 okt '15 13:45

Het verhaal van vluchteling Erkyn

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar zijn er 25 duizend asielzoekers naar Nederland gekomen. Wat staat hen in Nederland te wachten? Verslaggever Anke Truijen ging langs bij vluchtelingen die eerder naar Nederland vluchtten op zoek naar een beter bestaan.

Het was begin jaren negentig toen Joegoslavië bloedig uit elkaar viel. Er was oorlog in Kroatië, Bosnië en het dreigde uit te slaan naar Kosovo. Erkyn weet nog goed hoe zijn vader in mei 1992 werd opgeroepen voor het leger.

Milosevic
“We werden al onderdrukt door Milosevic. Mijn vader had er natuurlijk geen oren naar om in zijn leger in Bosnië te gaan vechten. Mijn ouders hebben toen in de nacht besloten naar Nederland te vluchten.” Zijn ouders vertelden dat ze op vakantie naar Nederland gingen. Dat was geen heel raar verhaal, want ze waren er al eens eerder geweest, vertelt Erkyn. Naar Ponypark Slagharen, Amsterdam, Giethoorn, maar dit keer werd het een oude kazerne in Eindhoven.

“Na drie maanden moest ik naar school en dacht ik: er klopt iets niet. Maar inmiddels hadden we natuurlijk vriendjes gemaakt, we spraken de taal een beetje en waren aan de omgeving gewend geraakt. Dus ja: we vonden het ook minder erg.”

Verblijfsvergunning
Na een maand verhuisde het gezin naar Slagharen, daar zat een asielzoekerscentrum en een jaar later had het gezin een verblijfsvergunning. Toen in 1999 in Kosovo de oorlog uitbrak, woonde de moslimfamilie inmiddels in Staphorst. De jongens deden het goed op school, maar de ouders hadden het zwaar. “Voor hen was het echt een opoffering hier te komen.”

Bouwkunde
Erkyn studeerde Bouwkunde en Architectuur in Groningen, Delft en Japan. Met zijn oudste broer heeft hij een ontwerpstudio in Meppel. Terugkeren naar het inmiddels onafhankelijke Kosovo, was voor hen geen optie. “Ik ken veel verhalen van succesvolle mensen die zijn teruggegaan, alleen zijn er helaas heel weinig geslaagd. Dat heeft denk ik te maken met een bepaalde mentaliteit en een stukje naïviteit van onze zijde. Dat we denken: we komen wel even laten zien hoe het moet.”

Instabiel
De oorlog in Kosovo is allang voorbij, maar het land is nog wel politiek en economisch instabiel. Veel jongeren willen daarom naar Duitsland en Nederland, maar worden vervolgens afgewezen. Erkyn waarschuwt zijn neef, die hem graag wil volgen. “Ik zeg: als ik jou was zou ik in Kosovo blijven. Er is ongetwijfeld werk daar, want zijn broer werkt ook. Er is in Kosovo veel meer perspectief dan in Nederland of Duitsland. Als hij hierheen zou komen, zou hij in de bloei van zijn leven 4 à 5 jaar in de illegaliteit doorbrengen.”

Morgen het verhaal van de politieke vluchteling Vincent uit Oeganda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen