Vluchtverhalen6 okt '15 15:50Aangepast op 6 okt '15 16:19

Het verhaal van Vincent uit Oeganda

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar zijn al vijfentwintig duizend asielzoekers naar Nederland gekomen. Wat staat hen in Nederland te wachten? Verslaggever Anke Truijen ging langs bij vluchtelingen die eerder naar Nederland vluchtten, op zoek naar een beter bestaan.

Nooit, nooit, was het in Vincent opgekomen om Oeganda ooit te verlaten. Hij woonde met zijn vriendin, zoontje en zus in één huis en werkte er als elektricien. Maar hij begon ook een jongerenorganisatie, om zich in te zetten voor minderheden - homo’s, mensen met aids. Homoseksualiteit is in Oeganda een misdaad. De president walgt ervan en Vincent  werd zonder proces opgesloten. Hij werd ernstig mishandeld. Hij ontsnapte en dankzij  politieke connecties van vriend Charles kon hij via Kenia en Oeganda ontvluchten.


Daarna volgde twee jaar in vijf verschilde opvangcentra voordat hij werd afgewezen: zijn verhaal rammelde. Hij kreeg geen asiel en hij belandde op straat. Dat hij homo was, kon hij niet vertellen. Zijn tijd hier raakte op, maar toch kreeg hij hulp en therapie. In het asielzoekerscentrum in Alkmaar wacht hij nu op een woning. Via UAF en DUO probeert hij een studie op te pakken. Daarnaast wil hij vluchtelingen en minderheden helpen. Met muziek.

Morgen het verhaal van de 22-jarige politieke vluchteling Abdullah uit Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen