Waterkoeler18 feb '16 09:19

Een toneelstuk over jezelf kun je niet verbieden

Auteur: Sam de Voogt

Wielrenner Tom Dumoulin, oud-premier Ruud Lubbers. Zomaar twee Bekende Nederlanders over wie recentelijk voorstellingen zijn aangekondigd of gemaakt. En ze kunnen er niets tot weinig tegen doen.

BN'ers zijn geliefde hoofdpersonen, want ze hebben vaak een interessante levensloop en zijn bovendien een garantie voor een volle zaal. Zo ging gisteren de vierdelige dramaserie Land van Lubbers in premiere op NPO2. En op dezelfde dag werd een opera over het leven van Dumoulin aangekondigd. Uit zijn reactie op Twitter bleek dat hij daarvan niet op de hoogte was:

Maar of Dumoulin nou blij is met de voorstelling of niet, hij kan er weinig aan doen, stelt advocaat Allon Kijl van ABC Legal. "Het recht op bescherming van je naam is niet een absoluut gegeven. Artistieke expressie, zoals een opera, valt onder de vrijheid van meningsuiting en dat is een groot goed in onze samenleving."

 

Pas in het geval dat de naam Dumoulin puur en alleen wordt gebruikt voor commercie, is er pas een zaak van te maken. En pas achteraf, zegt Kijl. "Als de naam Dumoulin enkel voor commercie wordt gebruikt kun je zeggen dat zijn naam gelijk is aan portretrecht, waarbij een commercieel belang dient. Maar vooraf censureren kan niet." Alleen achteraf kan worden getoetst of de inhoud onrechtmatig is, en bijvoorbeeld de eer en goede naam van de persoon in kwestie schaadt.

In het geval van Dumoulin zouden de theatermakers contact hebben gezocht met zijn ploeg. Toch is het bericht blijkbaar niet doorgekomen. Kijl: "Ik denk dat dat uiteindelijk hetgeen is wat hem steekt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen