Waterkoeler5 nov '14 13:08Aangepast op 5 nov '14 13:53

Robotpinguïn infiltreert pinguïnnest

Auteur: BNR Webredactie

Hoe observeer je het gedrag van een groep pinguïns zonder dat ze je doorhebben? Inderdaad: je stuurt een schattige robotpinguïn op ze af om hun nest te infiltreren. Oftewel: de Pinguïn-bot.

Al decennialang zoeken mensen naar een ideale manier om het gedrag van dieren te bestuderen, zonder dat de dieren de aanwezigheid van de mens in de gaten hebben. Er zijn verschillende onderzoeksmethodes bekend, maar deze hebben als consequentie dat het dier zijn gedrag aanpast zodra de aanwezigheid van mensen opgemerkt wordt. Maar dat is nu verleden tijd.

Een onderzoeksteam in Antarctica heeft samen met een Britse documentairemaker een manier bedacht om een groep pinguïns te bestuderen zonder dat mensen in de buurt hoeven te komen. Met behulp van een kleine, op afstand bestuurbare, robotpinguïn wisten de onderzoekers de groep te infiltreren en verslag te doen van hun gedrag.

Doordat de robot het uiterlijk heeft van een pinguïnjong kon hij onopvallend het nest binnendringen en observeren. De koningspinguïns reageerden verrast op de komst van hun robotvriend en vonden hem maar wat interessant. Sommigen begonnen zelfs tegen de robot te zingen en waren teleurgesteld toen deze vervolgens niet terug zong.