Waterkoeler25 feb '16 18:30

Het is vrij ernstig, maar de ketels worden niet leeggegooid

Auteur: Thijs Baas

De veertien populairste en best verkopende Duitse bieren bevatten pesticide, blijkt uit testen van het milieu-instituut in München. En ook uit oer-Hollandse ambachtelijke bieren zit mout uit de Duitse 'risicogebieden'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dus de vraag is: wie durft er nog bier te drinken? Verslaggever Harmen van der Veen zocht uit hoe het met bier zit dat in Nederland is gebrouwen. Hij dronk er eentje bij Brouwerij De Preal in Amsterdam, waar bierbrouwer Fer Kok hem zijn verse mout toont en hem van zowel de kiem als het eindproduct laat proeven. Biologisch allemaal, dus je mag verwachten dat bestrijdingsmiddelen eigenlijk niet nodig zijn. 

 

Toch is het rumoer rond de Duitse mout voor Kok reden om maar eens een belletje te plegen met zijn collega's, of ze daar wel laboratoria hebben en hoe ze dat kunnen zoeken. "Het drukt me wel een beetje met de neus op de feiten. ik begon meteen nat e lezen hoeveel bestrijdingsmiddelen eer eigenlijk nog zijn en hoeveel er eigenlijk nog gebruikt worden. Ik zag het lijstje even op Wikipedia en dat is veel . En dat valt me zwaar tegen  moet ik zeggen en ik vind het vrij ernstig."

Volgens Duitsland-correspondent Rob Sabelberg is dat gif via de landbouw in het bier terecht gekomen: "In Duitsland worden veel onkruidverdelgers gebruikt, vooral van het omstreden Amerikaanse concern Monsanto."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen