
Cabaretier Sjaak Bral spreekt van een ‘historische dag voor Den Haag’. Onder zijn leiding wordt het beeld vanavond aan de stad gepresenteerd. “Dit is fantastisch. Ik ben al om half zes opgestaan omdat ik zo lang mogelijk van wil genieten. Een stukje Haagse identiteit krijgt nu echt zijn plekje in de stad.”
Hoog tijd
Volgens Bral was het hoog tijd dat Haagse Harry in een beeld werd gegoten. “Den Haag kent natuurlijk al een aantal standbeelden. We hebben Haagse Jantje, maar die is meer voor de elite en het koningshuis. Dan hebben we Louis Couperus, voor de intellectuelen. Maar voor de gewone Hagenees was er nog niets.”
Het feit dat Haagse Harry door alle lagen van de Haagse bevolking wordt gelezen, maakt de Haagse stripfiguur tot zo geliefd, zegt Bral. “Of je nu uit een chique buurt komt of uit de schilderswijk, iedereen vindt hem leuk. Tot aan Willem Alexander toe, weet ik uit betrouwbare bron.”
Om zijn as
Haagse Harry (werkloos, trainingspak, dikke pens, matje in de nek en blowtje in de mond) is het levenswerk van Marnix Rueb. De in 2014 overleden striptekenaar bedacht het figuurtje in 1991. Sindsdien groeide Harry uit tot een populaire strip, die tot ver buiten Den Haag werd gelezen. Totaal werden de vijf albums meer dan 500.000 keer verkocht.
Bral noemt het beeld een eerbetoon aan zijn overleden vriend. “Marnix was een verstokt roker, dus we vonden dat er ook iets van zijn as in het beeld moest zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Den Haag nu om zijn as draait.”