Waterkoeler27 jun '14 14:51

Nationaal erfgoed gaat de lucht in

Auteur: Thijs Baas

Carbidschieten krijgt een eigen plek op de nationale erfgoedlijst. Daarmee honoreert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) de rijke historie van de vooral in het oosten van het land populaire oudjaarsactiviteit.

Dat meldt Ineke Strouken, directeur van de VIE. De traditie waarbij een melkbus wordt gevuld met carbid dat vervolgens tot ontploffing wordt gebracht, is overigens niet zonder risico, maar dat lijkt geen bezwaar. De ondertekening van een Unesco-conventie verplicht Nederland om een Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed te maken. 

Gedijen
In die conventie beloven landen hun erfgoed te inventariseren, te documenteren en te laten gedijen. Op de nationale erfgoedlijst staan typisch Nederlandse tradities die nog steeds in leven zijn, zoals midwinterhoornblazen, de Passiespelen, het Bloemencorso en schoonrijden. Vorig jaar ontstond veel ophef over het voornemen om het sinterklaasfeest op de lijst te plaatsen.

Hoe dat 'gedijen' van carbidschieten eruitziet? We hebben wat filmpjes bij dit verhaaltje geknald. Duidelijk is dat dit immateriële erfgoed van een andere orde is dan de feeërieke molens bij Kinderdijk of het vredige stadshart van Hindeloopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen