Waterkoeler22 dec '14 15:53Aangepast op 3 okt '16 13:21

BNR's huissnob in een wintersportoord op stand

Auteur: Marjan van den Berg

Onze huissnob is in de Alpen. En natuurlijk niet in een of ander sneeuwloos oord, maar in St. Moritz: duur, decadent, rijk aan zon en sneeuw, en arm aan Nederlanders.

Yvo van Regteren Altena, BNR’s huissnob, bespeurt “leuke decadente uitwasjes”, zo laat hij telefonisch weten vanuit St. Moritz. Zoals een Russische die afgelopen weekend met haar eigen vliegtuig arriveerde op het vliegveldje van St. Moritz, Samedan. “Zij kwam dus met haar eigen jetje uit Londen – een meisje van 36 – maar achter haar privéjet vloog een andere jet met haar 25 bontmantels en drie hazewindhondjes. Dat zijn smakelijke verhaaltjes, maar daarnaast kan je er ook nog erg lekker skiën.”

Toch is het aantal rijke Russische bezoekers dit jaar lager dan de afgelopen jaren. “Je voelt nu wel heel erg dat die dalende roebel de toestroom heeft doen afnemen”, zegt Van Regteren Altena.

Het skiën als wintersport is zo’n 150 jaar geleden in St. Moritz uitgevonden, vertelt hij. “Je kan zeggen dat hier de kiem van de wintersport gelegd is, met dank aan een clubje Britten, die de uitnodiging aannamen van een beroemde Zwitserse hotelier.”

De Britten kwamen normaal gesproken alleen in de zomer, om te wandelen. De hoteleigenaar vroeg hen ook eens langs te komen in de winter. Als het niet beviel, zou hij alle kosten terugbetalen. “Die club Britten kwam natuurlijk, en ze hadden twee weken strakblauwe hemel. Zo zijn ze begonnen met spelletjes spelen in de sneeuw en is hier het eerste liftje gaan draaien en is er een sleebaan aangelegd die nog altijd in functie is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen