Waterkoeler22 jul '13 16:37Aangepast op 23 jul '13 01:44

Royal nanny moet tegen een stootje kunnen

Auteur: Thijs Baas

De Royal Baby is onderweg! Kate Middleton is aan het bevallen, onder het toeziend oog van zowat de hele wereldpers.

De moeder van Kate zal haar dochter na de bevalling een aantal weken helpen, maar daarna is de Duchess aangewezen op twee nanniesdie haar bijstaan. Daar hoeft Kate zich echter nauwelijks druk om te maken; het Norland College is een begrip voor nannies in de dop. Luiervouwen als origami voor gevorderden, een slipcursus en zelfverdediging staan uitgebreid op het programma.

Daarnaast kent 'Norland' een behoorlijk pittig eisenpakket om überhaupt te worden toegelaten. Onder de 21 kom je er niet in, mbo 3, gespecialiseerd in kinderen en je moet heel duidelijk voor ogen hebben dat je van het nannyschap je carrière maakt.

Stevig in je schoenen
Maar bovenal moet je psychisch stevig in je schoenen staan, waarschuwt Hansje Görtz, oprichter en mede-eigenaar van internationaal nannybureau Görtz & Crown. Een verzoekje van Kate heeft ze nog niet ontvangen. "Je hebt ook meer te maken met de emoties van de dag en daar moet je als nanny wel tegen bestand zijn."

"Als ouders om advies vragen moet de nanny ook dat advies geven, maar wij stimuleren regelmatige evaluaties om te polsen hoe het gaat. Maar een garantie voor de toekomst is er niet; als een nanny twee à drie jaar bij een gezin blijft het goed is om weer te wisselen."

Bad om te bevallen
De kraamafdeling waar Kate is ondergebracht heeft een particuliere kraamafdeling die veel weg heeft van een vijfsterrenhotel, weet correspondent Lia van Bekhoven. "Om er te bevallen kost, gebruikmakend van de goedkoopste kamer, bijna 6.000 euro. Maar daar krijg je ook wat voor: menukaarten met champagne, satelliet-tv, wifi en een bad om in te bevallen. Plus: alle kranten die je zou willen, maar ik denk niet dat ze daar een beroep op zal doen."

Pottenkijkers zijn niet welkom, meldt Van Bekhoven. En dat klinkt logisch, maar nog niet zo heel lang geleden stonden soms wel tientallen vertegenwoordigers van de regering 'om er zeker te zijn dat wat er geboren werd ook inderdaad dáár geboren werd, en niet - zoals ooit gebeurd zou zijn - via een WC-pot naar binnen werd gesmokkeld.

Gerelateerde artikelen