Waterkoeler2 okt '14 11:34

Walrussen houden noodgedwongen massabijeenkomst

Auteur: Marjan van den Berg

Een reusachtige groep van tienduizenden walrussen is afgelopen weekend gespot op een strand in Alaska. De dieren zochten het strand op bij gebrek aan ijsschotsen.

Normaal gesproken rusten walrussen tussen het zwemmen door uit op ijsschotsen in zee. Maar tijdens een onderzoeksvlucht stelde de National Marine Mammal Laboratory vast dat er in de buurt van Point Lay, Alaska, geen ijsschots meer te bekennen was.

Wel zagen de onderzoekers op het strand zo'n 35.000 walrussen waaronder 36 dode dieren, die daar kennelijk hun toevlucht hadden genomen. Een paar dagen eerder waren daar nog 'maar' 1500 geteld.

Het is niet voor het eerst dat grote aantallen walrussen het strand opzoeken; in 2013 werden bij Point Lay zo'n 10.000 exemplaren geteld, in 2011 30.000.

Toch is het een relatief nieuw fenomeen volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF). "De enorme concentratie van walrussen aan de kust, terwijl zij verspreid zouden moeten leven op wateren met ijs, is een voorbeeld van de invloed van klimaatverandering op de verspreiding van zeedieren in het poolgebied", zegt Margaret Williams (WNF).

Gerelateerde artikelen