Waterkoeler16 dec '13 20:33Aangepast op 16 dec '13 22:07

De DeFly Explorer, de inzoomende robotlibelle

Auteur: Thijs Baas

Hij kan vleugelwiekend op eigen kracht door de kamer vliegen en geheel zelfstandig z'n eigen weg vinden: de 'DelFly Explorer’, zoals de TU Delft het bijzondere 'insektenvliegtuigje' van slechts 20 gram noemt.

"Hij kan wel zelf rondvliegen en obstakels ontwijken, maar we hebben nog een hele lange weg te gaan voordat hij bijvoorbeeld een heel gebouw zou kunnen verkennen", zegt Guido de Croon, projectleider bij het Micro Air Vehicle Lab. Het apparaatje bestaat uit een klein computertje en twee camera's. Het weegt in totaal vier gram - iets meer dan een suikerklontje, zegt de wetenschapper.

Niet alleen uiterlijk lijkt de DelFly Explorer op een bij, zegt De Croon. "Daarvan weten we dat ze intelligente dingen voor elkaar krijgen door simpele gedragingen heel slim aan elkaar te koppelen. En dat hebben we hier ook gedaan."

Nieuwe wereld
De Croon ziet een hele nieuwe wereld voor zich van toepassingen van de libellerobot. "Zelf zien we hem al in kassen rondvliegen op zoek naar rijp fruit. Hij moet het fruit niet zelf gaan plukken, maar vooral kijken waar het fruit is." Voor afluisterpraktijken hoeft niemand te vrezen, zegt De Croon. "Hij is best groot en je kunt hem goed horen, dus ik denk niet dat hij dáár echt geschikt voor is." 

Gerelateerde artikelen