Waterkoeler2 dec '13 15:04

Calzone-kopter voorlopig luchtfietserij

Auteur: Thijs Baas

De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft plannen om in de toekomst pakketjes te bezorgen met drones, meldde topman Jeff Bezos in het Amerikaanse televisie-programma '60 minutes'. In Nederland zal een vergelijkbare bezorgdienst voorlopig nog op zich laten wachten.

Over vier of vijf jaar moeten de eerste bezorgdrones rondvliegen, het testen is al begonnen. Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl ziet het in Nederland voorlopig niet van komen dat drones worden ingezet voor de bezorging van pizza's. "We hebben gekeken naar iets wat in de Verenigde Staten bestond: de tacokopter. Serieuzer waren de gesprekken er met de Duitse collega's die in Neurenberg met de Dönerkopter in de weer waren."

Vergunning
Een broodnodige app bestaat al, dus dat zal het bezwaar niet zijn. Alleen, helaas: het mág helemaal niet. "Dus daar hoefden we niet lang over na te denken. Je moet er een vergunning voor aanvragen. Het mag niet, het is verboden." Bovendien stuitten Groen en zijn kompanen op een volgend probleem. "Die jongens hadden bedacht om van drie meter Döner naar beneden te laten vallen. Een drone kost 15.000 euro en je kunt er dus niet mee landen, want anders nemen mensen de drone gewoon onder hun arm mee."

Los van het feit, zegt Groen, dat zo'n bezorgdrone waarschijnlijk levensgevaarlijk is. In de verre toekomst misschien? Het wordt ingewikkeld, zegt Groen. "In Nederland zou het nog kunnen, want wij hebben niet van die mooie stroomkabels boven de weg hangen, maar in de Verenigde Staten hangen van die dikke stroomkabels. Die zou je allemaal in kaart moeten brengen en dat lijkt me erg ingewikkeld. Op dit moment lijkt het me vooral toekomstmuziek."

Gerelateerde artikelen