Voor altijd samen, tot de app ons scheidt
Blijven praten met elkaar en het inschakelen van mediation niet schuwen: het blijven waardevolle elementen binnen pijnlijke echtscheidingstrajecten. Maar waarom zou je niet ook gebruik maken van technische ondersteuning van apps en tests, als die kunnen helpen die moeilijke fase wat meer structuur te geven?
Volgende week komt er een echtscheidingsapp op de markt en psycholoog Gert Jan Kloens ziet die als een nuttige aanvulling op de hulpmiddelen die mensen nu hebben bij een scheiding. "Je helpt misverstanden de wereld uit dat een scheiding niet schadelijk zou zijn voor kinderen en je licht mensen op een veel betere manier voor en de techniek helpt om veel beter een besluit te kunnen nemen."
Hij helpt mensen om op een betere manier een besluit te nemen, zegt Kloens. "In de app zit allemaal informatie die mensen kan helpen, onder meer een test, documenten en informatie voor de kinderen. Het zijn hele belangrijke besluiten in het leven, het is echt een besluit: scheiden of blijven. De app is gekoppeld aan de verbeterjerelatie-app. Die helpt mensen hun relatiekwaliteit te verbeteren. Veel mensen twijfelen over de stappen die ze zetten."
Daarom kan het voor veel mensen nuttig zijn om tussentijds nog eens te kijken of het mogelijk is om een relatie te redden. "De test biedt een objectief overzicht van beide partners om op een wetenschappelijke manier goed te kijken wat ze moeten doen. We horen van heel veel mensen dat ze heel veel spijt en berouw hebben over de stappen die ze hebben gezet. Mensen die te snel door het traject heen zijn gegaan en sneller zijn gescheiden dan ze eigenlijk hadden gewenst."