Waterkoeler13 jan '14 20:05

Gotsie, we gaan naar Sotsji!

Auteur: Thijs Baas

Levensgevaarlijk, een vergelijking waarin de Tweede Wereldoorlog niet wordt gemeden. Toch waagt redacteur Mark Beekhuis zich er - zij het zeer omzichtig - aan...

Zaak dus om elk woord goed te wegen, want anders kan een vergelijking tussen Mark Rutte en premier De Geer nog wel eens ongelukkig uitpakken. Laat staan een vergelijking tussen Vladimir Poetin en Adolf Hitler, verzucht Mark Beekhuis.

"De Schrijver Menno ter Braak pleegde zelfmoord op de avond van 14 mei 1940 - en voor de niet-historici onder ons: dat is de dag dat Nederland capituleerde in de Tweede Wereldoorlog. Een week of acht daarvoor was een boek van Ter Braak in beslag genomen, want hij had het in zijn hoofd gehaald om te schrijven over Adolf Hitler. Het was een vertaling uit het Duits: Hitlers eigen woorden - Politieke gesprekken met Hitler over zijn werkelijke bedoelingen.

Het was maar 1940. We waren nog niet in oorlog. Dus was Hitler een bevriend staatshoofd. En belediging van een bevriend staatshoofd, dat is verboden. Daarbij: Het was een lastig decennium geweest. Meer dan tien jaar crisis. Maar een einde van de crisis leek in zicht. Het was belangrijk om relaties goed te houden met de landen waar we handel mee dreven, denk ik. Dus nee, ik vergelijk niet eens Rutte met De Geer. Ik zou ook niet precies weten wie de Menno ter Braak van nu is."

Gerelateerde artikelen