Waterkoeler5 feb '14 10:26

Een beter atmosfeertje voor kerngezond peertje

Auteur: Thijs Baas

Ons fruit wordt nog massaal bespoten met chemicaliën om infecties en verrotting tegen te gaan. Maar dat is binnenkort absoluut niet meer nodig, nu uitvinder Jan Hoefnagels in samenwerking met TNO op de proppen is gekomen met een milieuvriendelijker alternatief.

Hoefnagels bedacht een manier om het fruit met plasma te ontsmetten, waardoor het langer bewaard kan worden. In Eindoven vinden inmiddels tests plaats met de nieuwe ontsmettingsmethode. "Het is een techniek die absoluut geen recedu achterlaat, dus de consument vindt er absoluut niets van terug. Én het is een heel milieuvriendelijke en goedkope techniek. De bespuiting gebeurt in de boomgaard."

Om te beginnen wordt een grote hoeveelheid ontsmet fruit een jaar lang opgeslagen in een koelcel, om te bewijzen dat het kan. "Alle bacteriën en schimmels zijn dan gedood, dus je kunt het langer bewaren. Om de kosten hoeven telers het in ieder geval niet te laten, zegt de uitvinder van Agrotrade De Leye. Áls het al duurder wordt, gaat het om hele kleine bedragen. En er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig, dus dat is een kostenpost die voor de teler vervalt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen