Waterkoeler8 mei '14 18:06

Goud voor Gort dankzij passievolle pluksters

Auteur: Thijs Baas

De 'Chautau la Tulipe 2011' van de Nederlandse wijnboer Ilja Gort heeft goud gewonnen op het prestigieuze wijnconcours 'concours de Oenologues' in Frankrijk. Het geheim: een excellente Winemaker én, bovenal: de druiven zijn met veel lieve, zorg en passie geplukt door Nederlandse pluksters. "Dit is wel een teken dat je goed bezig bent."

Wijn maken; er komt dus meer bij kijken dan simpelweg druiven van hun rank knippen. "Fransen doen dit al hun hele leven, druiven plukken. Ze doen dat prima - geen kwaad woord daarover - maar die Nederlandse mensen waren half in extase, die vonden het echt fantastisch. Een meisje had handschoenen aangetrokken en durfde de druiventros nauwelijks af te knippen. Die vlijde hem in haar hand als een babyhamstertje en droeg hem naar een wijnkelder."

Maar zonder gekheid: alles valt of staat bij een goede winemaker en betrokken medewerkers die door weer en wind de wijngaard in trekken om dat allemaal te snoeien. Een enorm gedoe hoor, ik kan het iedereen van harte afbevelen. Het is een kroon op ons werk. In de jury zitten professionele wijnmakers. Dus geen politiek, maar mensen die echt verstand van wijn maken en heel kundig kunnen proeven geven dit gewoon een gouden medaille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen