Jarno Duursma is social media-expert en volgt digitale trends,1.Een vragenuurtje op touw zetten, terwijl het meeste wat je doet geheim moet blijven. Is dat wel zo verstandig? "Ik juich openheid en transparantie altijd toe, dus dat is een goede eerste stap. Maar ik heb de tweets nagelezen en ik vond niet dat er iets heel spectaculairs bij zitten. Ik juich toe dat ze het willen doen, maar ik kreeg een groot vraagteken toen ik in de laatste tweet zag dat het pr was voor het jaarverslag."
En echt geslaagde pr-actie is het niet, vindt Duursma. "Het raakt heel werk aan de kern van wat de AIVD zou moeten doen. Vooropgesteld: ik heb vanmiddag enorm gelachen om vragen als het eindcijfer voor de Staatsloterij. Voor een consumentenmerk is dat goed om te doen, maar voor de AIVD vind ik het niet zo passend. Het is nog maar recent geweest dat ze de situatie hebben gehad met Plasterk en metadata aan de Verenigde Staten. Je kunt humor best heel nuttig inzetten, maar ik vond het vanuit de AIVD niet echt nodig."
Kortom: het blijft ingewikkeld om iets op te zetten rond openheid en transparantie, maar dat tegelijkertijd ook weer niet doet. En dat werkt verwarrend, meent Duursma. "Er zit een gekke spagaat in en ik vraag me af of via Twitter de gepaste manier is: snel, autonoom en kritisch. Een iets andere toon had mijn voorkeur gehad."