Waterkoeler23 okt '13 15:25

Een maffia-maatje minder graag

Auteur: Thijs Baas

Maffia-maatje, advocaat van de onderwereld en onderwereld-raadgever. Het zijn termen die misdaadjournalist John van den Heuvel straks niét meer zal gebruiken als het gaat om het Amsterdamse advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef en Van der Werf.

De Telegraaf-journalist deed de toezegging bij de rechtbank in Amsterdam, waar hij tegenover de vier advocaten zat. Het advocatenkantoor probeerde bij de rechter een verbod af te dwingen op het gebruik van de maffia-kwalificaties door Van den Heuvel.

Advocaat Marnix van der Werf: "Deze journalist voert al jarenlang een soort hetze tegen ons kantoor, waarbij hij telkens scheldt en ons allerlei kwalificaties toedicht die niet charmant zijn. Meestal stappen we daar overheen, maar het wordt steeds erger. Hij begint ons nu maffia-advocaten te noemen. Op een gegeven moment ga je een grens over en dan moet er maar eens wat ondernomen worden."

Criminele banden
Dat zijn advocatenkantoor de grootste criminelen verdedigt, zegt volgens Van der Werf in de verste verte niet dat hij criminele banden onderhoudt met zijn cliënten. "Wij verdedigen mensen die verdacht worden in een strafzaak en wij verdedigen gewoon iemand die ergens van beschuldigd wordt en we doen geen zaken met ze."

Maar van een hetze is totaal geen spake, zo zei Van den Heuvel voorafgaand aan de zitting. "Ik heb mijn bedenkingen over het kantoor en die gedachten heb ik ergens op gebaseerd en daar zal ik tijdens het geding iets over zeggen. Verder mag ik zoals iedere Nederlander bepaalde gedachten hebben en de gedachten over Meijering en zijn kantoor zijn niet erg positief. Ik zal het onderbouwen tijdens de zitting en dan is het aan de rechter om te bepalen of ik die gedachten mag uitspreken."

Onderwereldraadgever
Ook vinden de advocaten dat de journalist hen niet meer mag bestempelen als 'onderwereldraadgever' en 'raadgever van beroepscriminelen'. Deze termen zal Van den Heuvel ook niet meer gebruiken.

Met de toezegging van de misdaadjournalist is de zaak afgedaan en hoeft de rechter er geen oordeel meer over te geven. Ook de advocaten deden een toezegging: zij zullen "zonder feitelijke onderbouwing'' niet meer beweren dat Van den Heuvel criminelen getipt zou hebben over een ophanden zijnde arrestatie. De journalist had op zijn beurt dit verbod geëist bij de rechter.

Het advocatenkantoor kreeg het al ettelijke malen met Van den Heuvel aan de stok. Nadat de misdaadjournalist de termen maffia-maatje en maffia-advocaat recentelijk had gebruikt, vonden de strafpleiters dat hij te ver was gegaan.

Advocaten
"Die begrippen staan immers voor advocaten die criminele banden hebben met hun cliënten'', zei Marnix van der Werf. "In het Italiaans en in bekende speelfilms worden zulke advocaten consiglieri genoemd.'' Raadsman Bas le Poole van Van den Heuvel repte daarentegen over de vrijheid van meningsuiting. "Het is een mening, en die hoeft anders dan een feit niet te worden bewezen.''

"Weinig verheffend'', noemde de rechter het feit dat beide partijen elkaar nu op de rechtbank troffen.

Gerelateerde artikelen