Waterkoeler18 dec '13 19:56Aangepast op 18 dec '13 20:15

De paus als perfecte missionaris in 'filiaal Nederland'

Auteur: Thijs Baas

Voor het eerst ín bijna dertig jaar krijgt Nederland waarschijnlijk weer een paus op bezoek. Paus Franciscus zegt dat hij graag naar ons land toe komt. De Nederlandse bisschoppen nodigen hem graag uit...

Juist deze paus zou wel eens naar Amsterdam willen komen - voor velen toch het Sodom en Gomorra van Europa - denkt Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis. Hoogste tijd voor de bisschoppen om de daad bij het woord te voegen en de uitnodiging aan het Vaticaan zo snel mogelijk de deur uit te doen, vindt hij.

Er is in Nederland wel degelijk een dankbare taak weggelegd voor de populaire paus, meent Van Geest. "Ik hoop dat de bisschoppen met deze fantastische missionaris het evangelie weer willen verkondigen. De paus is een keer in Nederland geweest, en wij zijn een land dat vooroploopt in secularisatie. Je ziet op de universiteiten dat theologie als faculteit zo'n beetje wordt weggevaagd, en dát interesseert de paus mateloos."

En daar ligt dus juist de uitdaging voor de paus, zegt Van Geest. "Wat mij altijd opvalt is dat men in kansen blijft denken en niet in bedreigingen, ook al gaat het niet goed met het filiaal Nederland. En ook het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985 lijkt hem niet af te schrikken. "Er zijn nauwelijks meer conservatieve en progressieve katholieken, waardoor de polarisatie ook nauwelijks meer hoorbaar is. Dan moet je maar eens gaan kijken of het christendom in Nederland weer te implementeren is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen