Waterkoeler29 jan '13 21:45

Ironie ten top: script WikiLeaks-film gelekt naar WikiLeaks

Auteur: Melvin Captein

Het volledige script van de film over klokkeluiderssite WikiLeaks is zonder toestemming van de makers bij de onvrijwillig geportretteerde hoofdpersoon Julian Assange terechtgekomen. Die is not amused met het verhaal.

Momenteel zijn de opnamen voor de film, die The Fifth Estate gaat heten, in volle gang. WikiLeaks-oprichter Assange kreeg het script in handen en is niet te spreken over de inhoud van het verhaal, zo liet hij weten tijdens een speech in bijzijn van de debatclub van Oxford. "Het is massale propaganda tegen WikiLeaks. Tegen de site, tegen de werknemers en tegen onze activiteiten."

Amerikaanse mol
In een interview op de Huffington Post laat Assange weten dat het verhaal draait om een Amerikaanse mol in het Iraanse nucleaire programma. Die ontdekt dat Iran bijna klaar is met de ontwikkeling van een atoomwapen. Hij moet echter naar Irak vluchten als WikiLeaks een massale bundel geheime documenten openbaar maakt en hij zijn dekmantel verliest.

De speech van Assange. Vanaf 11:05 praat hij over de aankomende film:Zero Dark Thirty
Volgens Assange is de film daarmee niet alleen een aanklacht tegen WikiLeaks maar ook tegen de Islamitische republiek. Hij vergelijkt The Fifth Estate met de recent uitgekomen film Zero Dark Thirty. Die rolprent gaat over de opsporing van Osama Bin Laden door de Amerikaanse geheime dienst en neemt volgens Assange ook de nodige artistieke vrijheden die de waarheid geweld aandoen.

Assange wil niet zeggen hoe hij aan het script gekomken is en of hij het op WikiLeaks zal plaatsen. De film wordt geproduceerd door DreamWorks en komt op 15 november uit in de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen