Waterkoeler7 mei '13 12:29

In naam der koning

Auteur: Pieter van den Akker

Willem-Alexander mag zich alweer een week koning noemen, maar dat betekent nog niet dat alle sporen van zijn voorganger Beatrix zijn uitgewist.

Wie een nieuw paspoort, diplomaten- of zakenpaspoort in ontvangst neemt, heeft nu nog goede kans dat daarop het volgende te lezen valt: "In naam van Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden..." Juist, koningin dus, terwijl ons land sinds een week toch echt een koning heeft.

Hoe komt dat? Een telefoontje naar het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft uitsluitsel. "Het wordt aangepast, maar we maken de oude voorraad paspoorten nog op", vertelt een woordvoerder. "Dus ergens in deze maand, misschien de volgende maand, komt het eerste nieuwe paspoort met "In naam van de Koning."

Kortom, zolang de voorraad strekt hebben we kans op zo'n collectors item. "Het is altijd heel moeilijk in te schatten, want weten niet hoeveel paspoorten we nog hebben met "In naam van de Koningin" en hoeveel paspoorten er de komende weken worden uitgereikt. Maar we hebben een gemiddelde, de inschatting is dat het ergens in de komende weken wordt."

Waarom de oude paspoorten niet zijn vernietigd om de nieuwe meteen in te voeren? "Dat kost geld, daar is niet voor gekozen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen