Waterkoeler11 jun '13 11:34Aangepast op 11 jun '13 15:10

Het aroma komt je tegemoet in Keulen

Auteur: BNR Webredactie

De oorzaak van de 'kruidige en bijtende' stank die zich sinds dinsdagmorgen over de regio Keulen heeft verspreid, is eindelijk achterhaald. Na circa zeven uren van gezoek en luchtmetingen traceerde de brandweer de bron dinsdagmiddag vlakbij Dormagen ten noordwesten van Keulen.

Heel de streek klaagde over een indringende maggigeur waarvan de oorzaak lang een raadsel bleef.

Bij Dormagen bleek in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken in een chemische fabriek waar smaakstoffen worden gemaakt. Daarbij is de reukstof sotolon vrijgekomen, die ook voorkomt in lavas of het maggikruid.

Maggikalypse
Tijdens de brand kwam de wind uit het noorden en blies de stank naar Keulen. Toen de stad ontwaakte, draaide de wind. Daarom is lange tijd aangenomen dat de stank uit Keulen kwam, bijvoorbeeld uit industriegebieden daar op de rechteroever van de Rijn.

De stank is inmiddels ook in Düsseldorf geroken, circa 30 kilometer ten noordwesten van Keulen. De krant Kölner Stadt-Anzeiger berichtte via de website al vroeg dat heel Keulen naar soep rook. Op internet is het verschijnsel 'Maggikalypse' gedoopt, waarbij soms een plastic maggiflesje werd afgebeeld met het etiket van Eau de Cologne 4711 erop.

De stank is een man in het Noord-Keulse Nippes te veel geworden. Hij is misselijk naar een ziekenhuis in de stad gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen