Waterkoeler14 okt '13 18:43Aangepast op 15 okt '13 14:06

Zet het messie in je herfstdepressie

Auteur: Thijs Baas

Er is geen ontkomen aan: we hebben die heerlijke hete zomer in één klap ingewisseld voor treurig herfstweer met veel regen en wind. We zullen ons er de komende maanden doorheen moeten ploeteren. Maar hoe doe je dat op een zo prettig mogelijke manier? Enkele concrete tips voor de psyche én in het verkeer.

Coach Saskia Slotboom adviseert om je vooral niet te hardnekkig te verzetten tegen het nieuwe seizoen. "Een belangrijke tip bij de seizoenen is om je eraan toe te geven. We zijn biologische wezens en er gebeurt nou eenmaal iets anders in ons en ons systeem in de zomer dan in de winter. Dus als het de hele dag regent, dan is het ook helemaal niet verkeerd om een dag op de bank te liggen met een dekentje."

Wat ook kan helpen, zegt Slotboom tegen redacteur Renée van Heteren, is een 'mentaal ticket to the tropics'. "Het is leuk om in bepaalde  situaties, als je het gevoel hebt dat er veel moet gebeuren, weer even het strandbedje te visualiseren, met de zon erbij, het ontspannen gevoel en wat meer achteroverleunen."

Aandacht op de weg
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen heeft nog wat praktische tips voor mensen die met dit weer de weg op moeten. "Zorg dat je goed zicht hebt, dat de ruitenwissers het goed doen, dat je ruiten niet aangeslagen zijn, zodat je echt goed op de weg kunt kijken en tegelijkertijd: hou je aandacht echt op de weg."

En net als voor treinreizigers geldt voor automobilisten: houd rekening met een langere reistijd. "Eigenlijk kun je erop rekenen dat je reistijd langer is omdat je zelf langzamer rijdt doordat er meer files kunnen ontstaan. Als je daar geen rekening mee houdt kan dat ontzettend veel irritatie opwekken en een geïrriteerde automobilist is geen goede automobilist. Dus houd er gewoon rekening mee dat je langer onderweg bent, dat scheelt een hoop irritatie en frustratie."

Sit back, relax en voor je het weet is het weer zomer.

Gerelateerde artikelen