Waterkoeler14 nov '13 15:28

God, spare the King!

Auteur: BNR Webredactie

De Britse kroonprins Charles wordt vandaag 65. Terwijl de meeste Britten dan of met pensioen gaan of zich daarop voorbereiden, moet hij nog aan zijn echte baan beginnen. Maar wil prins Charles de top job eigenlijk wel? Of blijft hij liever gewoon kroonprins?

Hij kan het allemaal wel dromen, zegt Lia van Bekhoven: de staatsbezoeken, de première van weer een Bond-film en het lezen van een weerbericht voor de BBC. Maar al bijna zijn hele leven is hij gewend om dat als kroonprins te doen. Het koningschap zit er simpelweg al die jaren niet in, in de aloude Britse traditie waarin voor een aftredend staatshoofd geen ruimte is.

Stappenplan
Toch stoot de koningin langzaam maar zeker steeds meer activiteiten af naar haar oudste zoon. Toch nog een meerstappenplan op weg naar een verlaat koningschap? Het is maar de vraag of de 'vaste reserve' dat überhaupt wel wil, zegt Van Bekhoven. "Hij is een gecompliceerd mens: melancholisch, geestig, idealistisch, werelds, praktisch en hartstochtelijk. En hij schrijft honderden brieven per jaar, om de BBC en kranten op de vingers te tikken."

En graag ook benadert hij ministers, om te lobbyen en beleid te beïnvloeden. Zijn inzet voor goede doelen dwingt respect af, maar met zijn bemoeizucht strijkt hij nog altijd mensen tegen de haren in. Hij is een prins van passie, vooral als het om milieu en klimaatwijziging gaat. En hij realiseert zich maar al te goed dat het als koning gedaan is met het vrijelijk beoefenen van zijn hobby's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen