
Want zwakke rekenaars uit groep 8 presteren beter als ze bij ingewikkelde sommen de berekeningen opschrijven. Vooral als het gaat om vermenigvuldigen en delen met meercijferige getallen. Denk aan 23×56 en 544/34.
Als leerlingen deze sommen maken, zónder op te schrijven hoe ze tot de berekening zijn gekomen, maken veel leerlingen fouten. Wordt de route naar het juiste antwoord uitgebreid genoteerd, dan komen veel meer leerlingen uit bij het juiste antwoord.
Promotie
Dat ontdekte psycholoog Marije Fagginger Auer. Ze promoveert woensdag op haar onderzoek. "We wilden meer inzicht krijgen in deze ontwikkelingen en in mogelijke oplossingen. Ons onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de oplossingsstrategieën van kinderen te bestuderen. Ook toont het aan dat kinderen baat kunnen hebben bij het opschrijven van hun berekeningen, vooral de kwetsbare groep zwakkere rekenaars."
Expertise inzetten
Fagginger Auer gaat haar in Leiden verworven expertise inzetten bij de Vereniging Hogescholen in Den Haag. ‘Als psychometrisch specialist ga ik me bezighouden met landelijke kennistoetsen voor lerarenopleidingen voor het project 10voordeleraar.’