Wetenschap10 feb '16 12:18

Kampen in ban van berging 'Middeleeuwse Mammoettanker'

Auteur: Thijs Baas

In Kampen liep de koggekoorts in de loop van de ochtend flink op: de stad is al de hele ochtend in afwachting van het boven water halen van de Middeleeuwse kogge, die eeuwen op de bodem van de IJssel ligt. Verslaggever Martijn De Rijk is in Kampen.

Foto: Martijn de Rijk
Foto: Martijn de Rijk

Rond het middaguur werd het schip helemaal boven water gehesen, waarna het op een ponton werd geplaatst. Ook nog een spannend moment, zegt verslaggever Martijn de Rijk. "Het wordt allemaal gedaan terwijl het water eroverheen gespoten wordt; het is een ding dat zes eeuwen op de bodem van de IJssel gelegen heeft en als je dat niet nat houdt, verpulvert het binnen enkele dagen, heb ik me laten vertellen." 

 

Er is 5 miljoen euro uitgetrokken om het wrak heel boven water te krijgen. Daar krijgen de mensen wel een uitgebaggerde rivier en een scheepswrak uit de Middeleeuwen voor terug. Kampen was in de Middeleeuwen een florerende Hanzestad en de Kogge was het belangrijkste schip van het handelsverbond. Nu is dat boven water gebracht, wordt het weer in elkaar gezet en kunnen mensen het bewonderen. Vooral onder Duitse toeristen is het overigens nu al een populaire toeristische attractie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen