Wetenschap18 jan '16 18:30

Come to the dark side, we have… helium-3!

Auteur: Jolijn Mes

China heeft plannen om niet alleen een sonde op de voorzijde van de maan te zetten, maar ook op de mysterieuze achterkant van het hemellichaam.

Astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin tijdens de eerste maanlandig op 19 juli 1969
Astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin tijdens de eerste maanlandig op 19 juli 1969

Helium-3
Volgens Hans van der Lande van Space Expo zijn de Chinezen waarschijnlijk vooral geïnteresseerd in het helium-3 dat naar verwachting in grote getale aanwezig is op de maan.

Van der Lande: "Deze stof kan gebruikt worden om op een veiligere manier dan nu het geval is, kernenergie op te wekken. Op aarde is het ook te vinden, maar het is erg schaars. Kostbaar, kansrijk spul dus."

Observatorium
Ook kan het volgens Van der Lande zijn dat de Chinezen naar de achterkant van de maan willen, om daar een observatorium te plaatsen: "Het is daar vaak pikkedonker, want je hebt geen last van uitstraling. Daardoor kun je veel verder het heelal in kijken dan we vanaf aarde kunnen."

Er is tot nog toe nooit een mens op de achterkant van de maan geweest. Dat komt doordat het zo ontzettend moeilijk is, zegt Van der Lande: "We zien de achterkant van de maan nooit. Je kunt dus nooit directe verbinding maken met de aarde vanaf daar, dat moet altijd via een satelliet die om de maan moet cirkelen."

Ook kun je niet met een karretje op de voorkant landen en vervolgens naar de achterkant rijden: "Dat is veel te ver. En energie voor dat karretje kun je niet uit batterijen of zonnecellen halen, die werken daar niet goed."

Volgens Van der Laan hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat Chinezen zich de maan compleet toe-eigenen: "Het zal eerst klein beginnen met een onbemande landing. Daarnaast is de maan vrij groot. Ik denk er sowieso niet voor 2050 wordt begonnen met het toe-eigenen van grote stukken maan." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen