Stervende ster slaat in als een bom
In het heelal is de grootste supernova ooit gezien: een implosie van de kern van een stervende ster. Dit soort ontploffingen komen vaker voor, maar deze is heel bijzonder.
Een supernova ontstaat wanneer de kern van een ster aan het eind van haar leven geen druk meer kan opbrengen, waardoor die in elkaar valt en heel klein wordt: een neutronenster. Het buitenste gedeelte van de ster wordt het heelal ingeslingerd, wat zorgt voor een helder licht.
De supernova die nu is ontdekt is 570 miljard keer zo helder als de zon. Volgens wetenschappers zou onze zon meer dan 90 miljard jaar nodig hebben om zoveel energie uit te stoten. Hij is daarmee 200 keer zo helder als de gemiddelde supernova.
Enorme ontploffing
Volgens Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, gaat het dan ook om een bijzondere waarneming. Icke: "Dat is dus een ontploffing van jewelste geweest. We denken dat er ook een heel sterk magnetisch veld in zit, want anders kunnen we niet verklaren hoe die ontploffing zo fel geweest kan zijn."
Na deze ontploffing hangt er nu een neutronenster in de lucht, die anderhalf keer zo zwaar is als onze zon, maar niet groter dan de stad Amsterdam. Icke: "En die draait ook nog eens met zo’n 1000 keer per seconde om haar as."
Net niet te zien
Ondanks de enorme ontploffing, was het nét niet te zien met het blote oog. Icke: "Als de ster op een afstand tien lichtjaar had gestaan, dan was de supernova zo helder geweest als onze zon. Maar als ze dichterbij had gestaan, was onze aarde waarschijnlijk helemaal gesteriliseerd of misschien wel helemaal weggeblazen. Dus dat is niet mis, zo’n klap."
Toch hoeven we volgens Icke niet bang te zijn dat we binnenkort worden weggevaagd door zo’n supernova: "Dichterbij dan onze zon staan zulke gevaarlijke knaapjes niet, dus voorlopig zijn wij wel veilig."