Wetenschap21 jan '16 13:13

NASA wil nader bewijs voor bestaan Planet Nine

Auteur: Jolijn Mes

De NASA dacht tot de rand van ons zonnestelsel geweest te zijn, maar nu lijkt het erop dat in een verre, donkere uithoek nóg een planeet zich verschuilt: Planet Nine. Enige probleem: hij is niet zichtbaar.

Conceptillustratie van Planet Nine, vrijgegeven door Caltech. Foto: ANP/AFP
Conceptillustratie van Planet Nine, vrijgegeven door Caltech. Foto: ANP/AFP

De planeet zou namelijk zó ver van de zon staan, dat het onmogelijk is de planeet te onderscheiden van het donkere heelal. Toch zijn Mike Brown en Konstantin Batygin van de California Institute of Technology  ervan overtuigd dat de planeet er is, zeggen ze in The Astronomical Jounal.

Kuipergordel
Achter Pluto bevindt zich de zogenaamde Kuipergordel, vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper. In die gordel bewegen rotsblokken zich in een baan om de zon, maar de precieze bewegingen die ze maken, zouden volgens de wetenschappers alléén verklaard kunnen worden door de zwaartekrachten van een enorme planeet.

Deze planeet, Planet Nine genoemd, zou tot 20.000 ‘aardjaren’ nodig hebben om één baan om de zon te voltooien en zou tien keer zo zwaar als de aarde zijn.

Meer onderzoek
Al meer dan honderd jaar zijn wetenschappers op zoek naar een planeet buiten de grenzen van ons zonnestelsel. Het lijkt er nu dus op dat dit is gelukt, maar de NASA dringt aan op meer onderzoek: volgens hen moet eerst beter worden gekeken naar alternatieve verklaringen, voordat het bestaan van de ‘onzichtbare negende planeet’ wordt bevestigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen