Wetenschap5 jan '16 21:21

Emoties beïnvloeden de creatieve netwerken in het brein

Auteur: BNR Webredactie

Een negatieve of positieve emotie maakt het brein van een muzikant op een héél andere manier creatief.

Foto ANP
Foto ANP

Pianospelen, brainstormen of knutselen zorgen voor een flinke activatie van de creatieve netwerken in het brein. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat positieve of negatieve emoties verschillende soorten creativiteit aanwakkeren in de hersenen. Jazzpianisten kregen een foto te zien van of een blije dame of een verdrietige. Terwijl ze bij de foto piano speelden, werd een scan van hun hersens gemaakt.

De uitkomst bleek verrassend: pianisten die de blije foto zagen bleken het gebied in de hersenen dat vooral gebruikt wordt voor planning en dagelijkse bezigheden platgelegd. Creativiteit kon rijkelijk vloeien.

 

De pianisten met de verdrietige foto hadden juist meer actie in het plangebied van de hersenen, maar toonden óók creativiteit. Verschillende delen van de hersenen worden dus gestimuleerd bij verschillende emoties.

Inwendig effect
Volgens Scherder heeft het kijken naar emotioneel beladen beelden inwendig effect: "Je invoelend vermogen wordt aangesproken." En dat plangebied in de hersenen draagt weer bij aan het invoelend vermogen. "Die kan ook op zijn beurt bijdragen aan creativiteit."

Ook het beloningssysteem had meer activiteit. Niet gek, vindt Scherder: "Je voelt het intenser, dus het is toch een andere manier van verwerken. En het aardige is: als je luistert naar droevige muziek is dat ook prettig, zelfs als je niet droevig bent. Je wordt er voor beloond omdat je zelf niet verdrietig bent."

Meer inzicht
Dit geeft volgens Scherder een hele andere kijk op hoe de mens emoties beleeft. "Dat kan helpen bij mensen die geen kwetsbaarheid hebben in de hersenen. Waarom uit die persoon zich op die manier? En hoe kan het dat iemand zo creatief is geworden ondanks ernstig letsel? Dan krijg je hier toch meer inzicht door."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen