Wetenschap19 feb '16 08:27

Meer voorspellend vermogen rond financiële crises

Auteur: Thijs Baas

Een serieuze financiële crisis; met een beetje geluk hoeven we dát niet meer mee te maken.

Een nieuwe financiële crisis móet te voorspellen zijn, als je maar goed kijkt naar alle lijntjes die lopen tussen financiële instellingen, investeerders en consumenten. Dat concludeert een groep wetenschappers vandaag in het Britse blad Science. Want in 2008 was de verbijstering nog groot over het domino-effect als gevolg van de val van investeringsbank Lehman Brothers. Reden voor wetenschappers van verschillende instituten om de koppen bij elkaar te steken.

Doel: komen tot een model waarin de grillen van de financiële sector beter te voorspellen zijn. Onderzoeker Cars Hommes merkte al gauw dat een helder beeld ontbreekt van alle lijntjes van iedereen die betrokken is bij de financiële sector: consumenten, producenten, bedrijven, investeerders, financiële instellingen. "Die zijn allemaal met elkaar verbonden en je probeert dat netwerk te modelleren. Die netwerkeffecten kunnen heel belangrijk zijn, zoals we ook bij de financiële crisis in 2008 hebben gezien."

Belangrijke indicatoren zijn volgens Hommes de effecten van de rente en het veranderen van de hypotheekregels op huizenprijzen.

Gerelateerde artikelen