Schippers mag ik overstappen, ja of nee?
En moet ik dan ook bij gaan lappen...? Nee, in tegendeel. Jongeren blijken massaal te pendelen tussen verschillende zorgverzekeraars, maar ouderen en mensen met een zwakke gezondheid doen dat niet. En daarmee hebben ze vooral zichzelf, concludeert gezondheidseconoom Daniëlle Duijmelinck van de Erasmus Universiteit.
Aanvullende verzekeringen zijn een grote drempel voor ouderen en ongezonde mensen, omdat ze verwachten niet geaccepteerd te worden door een nieuwe verzekeraar, legt Duijmelinck uit. Zij promoveert vandaag op dit onderwerp. "In 2015 bleek dat meer dan 80 procent van alle verzekeraars iedereen accepteert met alle aanvullende verzekeringen, dus die angst is niet terecht."
En daarmee zijn ze dief van eigen portemonnee, zegt Duijmelinck. "Jongeren en gezonden zijn heel actief op die verzekeringsmarkt. Ze stappen jaarlijks over en zijn steeds naar de goedkopere opties gegaan. Ouderen zijn daarentegen niet actief geweest op de verzekeringsmarkt en het is heel goed mogelijk dat deze verzekerden nu een veel hogere premie betalen dan de jongeren. Jongeren voelen zich vrij om over te stappen en de dreiging dat deze verzekerden overstappen naar een concurrent is veel groter dan de dreiging die uitgaat van de ouderen en ongezonde verzekerde."
Vereenvoudigen
De oplossing? Met het vereenvoudigen van het polissysteem zou je al een flinke stap verder zijn, zegt Duijmelinck: de losse basisverzekering en aanvullende verzekering samenvoegen tot één basis-plus-polis, zodat verzekeraars geen klanten kunnen weigeren en hooguit nog een extra risicotoeslag kunnen rekenen. "Dat zou kunnen, afhankelijk van hoe verzekeraars zich gaan gedragen, maar dat kunnen ze op dit moment ook al."
Overigens - handig om te weten: er bestaat geen enkele wet die bepaalt dat je een basispakket en een aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar dient af te sluiten.