Wetenschap11 feb '16 16:48

Bevestiging: Ruimterimpelingen zijn zwaartekrachtgolven

Auteur: Jolijn Mes

Al maanden ging het gerucht dat wetenschappers zwaartekrachtgolven hadden gemeten, maar vanmiddag kwam het hoge woord eruit: de rimpelingen in de ruimte zijn daadwerkelijk waargenomen. Een enorme primeur die waarschijnlijk wel voor een Nobelprijs gaat zorgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De persconferentie werd gegeven door twee onderzoeksteams, met videoverbindingen in Amerika en Italië. De Nederlandse onderzoekers die erbij betrokken zijn, hadden zich verzameld in Amsterdam, bij het Nikhef-insituut. Wetenschapsverslaggever Mark Beekhuis was erbij.

Albert Einstein voorspelde het bestaan van de zwaartekrachtgolven al honderd jaar geleden, maar nu zijn de golven dus ook écht waargenomen. Het gaat om golven die niet in water of lucht bewegen, maar in de ruimte zelf. Ze ontstaan als zware voorwerpen door de ruimte bewegen en zouden zelfs misschien kunnen helpen bij het oplossen van het mysterie rondom het begin der tijden. Wetenschappers konden tot nu toe namelijk niet zo ver terug de tijd in kijken, maar als zo'n golf van de oerknal afkomstig is, kan er misschien wel een beter beeld gevormd worden van die gebeurtenis waarmee de aarde 13,7 miljard jaar geleden ontstond.


Mark Beekhuis legt het hieronder nog eens uit in de promo van Spitsuur:

Zwaartekracht: zo zit het echt

Zwaartekracht is niet wat het lijkt. Wetenschapsjournalist Mark Beekhuis legt uit hoe echt zit, en dat is anders dan we altijd dachten:

Geplaatst door BNR Nieuwsradio op donderdag 11 februari 2016


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen