'Verre' vreemdeling lijdt ook onder onterechte associaties met zijn land
Door negatief nieuws over verre landen - landen die we niet zo goed kennen - gaan we negatiever denken over mensen die hier wonen, en die helemaal niks met dat nieuws, of met dat verre land te maken hebben.
Omgekeerd helpt positief nieuws maar weinig voor hoe we naar mensen hier kijken, blijkt uit promotieonderzoek van Thijs Bouman. Aan de hand van gemanipuleerde nieuws keek hij naar het effect van berichtgeving. "Zo gauw we zeiden dat Tadjikistan een Aziatisch land is, zag je dat de dreiging die mensen waarnamen vanuit dat land ook negatieve gevolgen had voor hoe Nederlanders tegen Indonesische Nederlanders aankeken. Dus zulke vrij onbelangrijke informatie kan ervoor zorgen dat er een vaak onbewuste koppeling komt tussen het verre land en groepen hier dichtbij, waardoor mensen zonder het zelf te weten negatiever worden tegenover die groepen hier."
Aziatisch is tot daaraan toe, maar toen Bouman de respondenten in een andere conditie zei dat Tadjikistan een Midden-Oosters land is - wat niet zo is - zag je dat ze negatiever werden over Marokkaanse Nederlanders - wat weinig met het Midden-Oosten te maken heeft. De media zijn overigens in staat het effect te verkleinen of te vergroten, ondervond Bouman. "Ikzelf vind het verkleinen het interessantst, omdat ik denk dat de effecten vaak een negatieve uitkomst hebben, dus probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat het gebeurt."