Wetenschap20 jan '16 07:21

'Gewelddadige media stimulans voor ADHD'

Auteur: Mark Beekhuis

Er lijkt een verband te bestaan tussen tv-kijken of gamen, en ADHD. Maar dat speelt alleen bij een kleine groep kinderen, hoorde Mark Beekhuis.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ouders maken zich er zorgen over. Als kinderen of jongeren veel tv kijken, of gamen, zouden ze daar ADHD van kunnen krijgen? Sanne Nikkelen, promoveerde onlangs op die vraag. "We hebben wel een verband gevonden tussen gewelddadig mediagebruik en ADHD, maar waarschijnlijk geldt dit alleen voor een kleine groep risicokinderen", zegt Nikkelen. Met gewelddadig mediagebruik doelt Nikkelen op televisieprogramma's of games waarin wordt geschoten of gevochten.

Te weinig prikkels
De gewelddadige games kunnen de aanleg voor ADHD bij kinderen aanwakkeren. "Mijn vermoeden is dat bijvoorbeeld games of televisieprogramma's met gewelddadige inhoud heel prikkelend zijn. En wanneer je veel blootgesteld wordt aan deze opwinding, raak je daar in feite aan gewend. Wanneer je dan bijvoorbeeld in de klas zit, waar er veel minder prikkels zijn, dan kan het zijn dat je je in zo'n situatie min of meer verveelt en moeite hebt om stil te zitten. Het aantal prikkelingen is dan te laag", beweert Nikkelen.

Versterkend effect
Nikkelen volgde kinderen en jongeren door de tijd. En ze ontdekte dat het effect twee kanten op werkt. "Zo hebben we met enige mate van zekerheid kunnen vaststellen dat kinderen die wat meer gewelddadige media gebruiken, op een later moment in feite ook meer ADHD-symptonen laten zien. En andersom dat kinderen met meer ADHD-symptomen die later meer gewelddadig mediagebruik zien. Dus je kan zeggen dat er een wisselwerking is tussen die twee, maar dat hoeft niet te betekenen dat je kind dús ADHD krijgt als het gewelddadige games speelt of tv kijkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen