Wetenschap20 jan '16 21:53

Hoe blijft dat magnetische veld om de aarde toch in stand?

Auteur: Judith Laanen

Waarom onze eigen aarde een magnetisch veld heeft, was nog altijd een mysterie. Maar dat is nu waarschijnlijk opgelost.

Foto ANP
Foto ANP

Joe O'Rourke, van het California Institute of Technology zegt: "De kern van de aarde bestaat voor een groot gedeelte uit ijzer. Dat stroomt door de immense hitte rond, en net als in een dynamo veroorzaakt het een magnetisch veld."

 

Dat kost namelijk enorm veel energie. Maar het mysterie blijft: Hoe zorg je dat er genoeg energie blijft zodat het ijzer kan blijven draaien en dus het magnetische veld intact blijft? Volgens O'Rourke zorgen de chemische eigenschappen van de andere elementen in de kern ervoor dat het ijzer beweegt.

De onderzoeker heeft uitgerekend dat er ook nog 2 procent magnesium in de aarde moet zitten en dat dát het magnetische veld in stand kan houden. "Het geheim van magnesium is hoezeer het zich verhoudt tot ijzer in extreme hitte." Het magnesium maakt zich dan los van het ijzer en probeer naar boven te stromen omdat het lichter is. En daarmee beweegt het waarschijnlijk de rest van het ijzer met zich mee.

Waarschijnlijk. Want hoewel het best heel waarschijnlijk is dat er 2% magnesium in de kern van de aarde zit, is dat nog niet helemaal duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen