Wetenschap8 jan '16 09:53

Heruitgave Mein Kampf: wat kan wel en wat niet?

Auteur: Jolijn Mes

Vandaag verschijnt na 70 jaar een nieuwe uitgave van Mein Kampf. Het gaat om een kritische uitgave, waarin wetenschappers commentaar geven op Hitlers ideeën.

ANP/AFP
ANP/AFP

Sinds 1945 lagen de auteursrechten bij de Duitse deelstaat Beieren, die altijd heeft verboden heruitgaven te maken. Op 1 januari zijn de auteursrechten op Mein Kampf verlopen en vandaag verschijnt al een nieuwe versie.

Verbod op haatzaaien
Toch zal dit volgens Marja Verburg van het Duitsland Instituut niet betekenen dat Mein Kampf nu massaal naar de drukker gaat: “De overheid wil proberen op andere manieren nieuwe publicaties tegen te houden, met bijvoorbeeld een verbod op haatzaaien.”

De kritische editie die vandaag verschijnt kent tot nog toe weinig protest. Wél zijn mensen bang dat er onbecommentarieerde uitgaven verschijnen waarmee Hitlers gedachtegoed weer wordt verspreid. Maar die angst is volgens Verburg ongegrond: “Er zijn destijds 12 miljoen exemplaren verschenen. Die originele versie is niet verboden, dus als je het wilt hebben is er heel makkelijk aan te komen.” 
Voor wetenschappers
De nieuwste uitgave heeft volgens Verburg specifiek een didactische functie: “Het komt uit in een oplage van 4000 exemplaren en in heel veel boekenwinkels zul je het niet kunnen kopen. Het is echt bedoeld voor wetenschappers die zich met Hitler bezighouden. Mensen die willen begrijpen waarom hij bepaalde dingen geschreven heeft. In dit boek kun je dan opzoeken wat er niet klopt aan wat hij schrijft.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen