
Berndsen onderzocht voor zijn promotieonderzoek de rol van de overheid bij vijf rampen. Verschillende factoren zorgen ervoor dat de overheid fouten kan maken. "Een mengelmoes van toeval, pech en soms ook verkeerde beslissingen of een vervelende samenloop van omstandigheden", concludeert Berndsen na zijn onderzoek.
Dan is er nog zoiets als de 'administrative evil'. Overheden kunnen, door het volgen van dagelijkse routinematige handelingen, ervoor zorgen dat de schade eigenlijk alleen maar wordt vergroot. Een zaak die Berndsen als voorbeeld noemt is de zaak met klokkenluider Fred Spijkers. Hij bracht ongelukken met landmijnen aan het licht en kwam daardoor in de problemen.
En als het dan mis gaat, stellen overheden zich defensief op. En dat is een van de belangrijke redenen waarom het fout gaat. "Maar het gaat ook mis omdat er over en weer feiten worden geduid of extra onderzoeken worden gevraagd die een echte oplossing niet dichterbij brengen."
Berndsen, die op 8 juni promoveert aan de Vrije Universiteit, heeft ook oplossingen. Gemiddeld duurt een zaak waarbij de overheid betrokken is vijf tot zeven jaar. Dat zou volgens Berndsen efficiënter kunnen.