Leven op Mars: wordt het mogelijk?
Deze maandagochtend wordt een nieuwe missie naar Mars gelanceerd: de satelliet ExoMars wordt door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de lucht in geschoten, om in oktober te landen op de rode planeet. De satelliet moet gaan uitzoeken waar het methaangas vandaan komt dat gedetecteerd is in de atmosfeer van Mars.
Volgens Fred Jansen van ESA is het nog niet zo makkelijk om te landen op Mars: "Je gaat er heel hard op af, door de zwaartekracht van Mars. Vervolgens moet je door de atmosfeer, waardoor het landingsvaartuig ontzettend heet wordt. Dat maakt het heel moeilijk."
Leven
Maar die atmosfeer is tegelijkertijd ook wat de planeet zo interessant maakt voor het onderzoek naar leven op Mars: "Volgens ons hebben we onder andere water en methaan nodig voor leven. Van water weten we dat het ooit op Mars gestroomd heeft, heel lang geleden. Methaan hebben we ook gedetecteerd, maar dit gas kan maar een paar honderd jaar bestaan voordat het wordt afgebroken. Dat we het nú meten, betekent dat het nu aangemaakt wordt."
Water
Dit aanmaken zou volgens Jansen op twee manieren kunnen: "Biologisch, denk aan de koeien. Maar ook geologisch kan het, wanneer sommige gesteentes in contact komen met water." Wie weet stroomt er op dit moment dus ergens water onder het oppervlak van de planeet.
Met deze missie hoopt ESA te ontdekken waar dit methaan precies vandaan komt: "De Trace Gas Orbiter, een satelliet, blijft minstens twee jaar om Mars draaien en gaat onderzoeken waar het methaan zit, waar het vandaan komt en hoeveel er van is."