Wetenschap10 mrt '16 10:33

Waarom kauwen wij zo weinig?

Auteur: Jolijn Mes

Een aap zit de halve dag te kauwen, maar wij kauwen ons eten in een paar minuten per dag. Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen was een groot raadsel, maar onderzoekers aan de Harvard Universiteit hebben dat nu opgelost.

ANP
ANP

Volgens Dan Lieberman, één van de onderzoekers, kauwen wij minder, omdat wij ons eten koken: "We móéten zelfs ons eten koken. Als we dat niet doen, raken we in de problemen."

Zacht en elastisch
Kate Zink, een andere onderzoeker, legt uit waarom koken het makkelijker maakt om te eten: "Als je iemand een stuk rauw vlees geeft, blijft diegene kauwen. Het is zacht, maar ook erg elastisch. Je kunt dus niet zo makkelijk een stukje afbijten."
 
Maar we koken nog niet zo lang, zegt Lieberman: "Archeologisch bewijs van koken stamt van zo’n 400 tot 500 duizend jaar geleden. Daarvoor gebeurde het ook wel, maar was het waarschijnlijk niet zo gebruikelijk."

Kleine stukjes
En dat is vreemd, want we eten al zo’n 2,5 miljoen jaar vlees. Hoe deden onze voorouders dat dan? De verklaring van Harvard: je hóéft natuurlijk je eten niet te koken om het behapbaar te maken. Rond dezelfde tijd dat we vlees begonnen te eten, gingen we namelijk ook stenen gereedschappen gebruiken.

En met dat gereedschap werd een groot stuk vlees in kleinere stukjes 'gesneden'. Om dit te bewijzen, nodigden Lieberman en Zink vrijwilligers uit en plakten ze hun gezicht vol met elektroden. Wat blijkt: "Het aanbieden van kleine, behapbare stukjes rauw vlees, leidt tot 2,5 miljoen minder kauwbewegingen per jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen