Wetenschap25 mrt '16 09:54

Hoe groot is een mini-cel?

Auteur: Jolijn Mes

Een mens heeft zo’n 25.000 genen, maar hoeveel zijn er nodig voor een supersimpele cel?

ANP
ANP

Dat is de vraag die onderzoeker Craig Venter, van het gelijknamige instituut, bezig heeft gehouden: "De enige manier om fundamentele vragen over het leven te beantwoorden, is met cellen met een minimum aantal genen."

En daarom ging Venter aan de slag met een cel waar al heel weinig in zit en die alleen als parasiet bij een andere cel kan leven. Daar voegden ze steeds genen aan toe, totdat het een op zichzelf levensvatbare cel was geworden.

Nog niet klaar
Maar hiermee was het vraagstuk nog niet opgelost: "Van éénderde van de essentiële genen hebben we geen idee waar ze precies toe dienen." Daarom werden er weer allerlei genen stuk voor stuk uitgehaald, om te kijken of ze wel écht onmisbaar waren.
 
Uiteindelijk kon het onderzoeksteam het aantal genen verlagen tot 473: het minimum aantal genen dat in een DNA moet zitten voor een levende en snel groeiende cel.

Handig voor onderzoek
Maar wat kun je nou met zo’n simpele cel? Een bedrijf of onderzoeker kan in de toekomst een zo simpel mogelijke cel bestellen met bepaalde voorspelbare eigenschappen, en ook niks anders dan die bepaalde, voorspelbare eigenschappen. En dat is heel handig, bijvoorbeeld voor medicijnonderzoek of in de landbouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen