Wetenschap6 apr '16 14:39

Een baviaan met varkenshart als testcase voor de mens

Auteur: Thomas de Man

Onderzoekers van het National Heart, Lung and Blood Institute uit Amerika zijn er in geslaagd een varkenshart in een baviaan te transplanteren, en die twee jaar in leven te houden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het genetisch gemanipuleerde hart uit een varken bleef maar liefst tweeënhalf jaar zitten voordat de aap overleed. Dat is de langste periode tot nu toe. Volgens Gerald de Haan, hoogleraar Moleculaire Stambiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de uitkomst spectaculair. Onderzoekers hopen in de toekomst het orgaantekort de wereld uit te helpen met behulp van dit soort donordieren.

Lange adem
De Haan legt uit dat het nog tientallen jaren kan duren voor een heel varkenshart ook te gebruiken is bij mensen. ''Dan is de vraag nog of het technisch mogelijk is én of de transplantatie lukt''.

Genetische aanpassingen
''Wat ze gedaan hebben is de varkens genetisch zo te veranderen dat het hart sterk lijkt op dat van een mens'', zegt De Haan. ''Als je dat vervolgens transplanteert in een baviaan ziet het lichaam dat minder als een lichaamsvreemd onderdeel.'' Een slag om de arm is dat er potentieel virussen mee komen die gevaarlijk zijn voor ons, zo waarschuwt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen