
Remco van Schadewijk, een van de bedenkers van de film, noemt integriteit een belangrijke en actuele kwestie in de wetenschap. Met een Gouden Kalf-winnaar als regisseur, Joost van Ginkel, en grote namen uit de acteerwereld - Sigrid ten Napel en Reinout Bussemaker - hebben Van Schadewijk en collega Bas Haring behoorlijk wat ervaring in huis gehaald voor On being a scientist.
De film draait om een gerenommeerde hoogleraar die twijfelachtig te werk gaat en over zijn dochter die ook in de wetenschap zit. Het is niet alleen zware kost, de regisseur heeft ervoor gezorgd dat ook in deze wetenschapsfilm de liefdesintriges niet ontbreken.
Van Schadewijk vertelt dat de film is gebaseerd op de leerdoelen van een vak. De film is opgeknipt in negen stukjes, voor elk college een deel. ''Hij is ook prima in één keer te bekijken. Het is best een spannende film'', vindt Van Schadewijk.
Integriteitskwesties
Het vertrouwen in de wetenschap heeft de laatste jaren regelmatig een deuk opgelopen door verschillende affaires over integriteit van onderzoek. Het bekendste voorbeeld is nog steeds Diederik Stapel die op grote schaal fraudeerde met onderzoeksgegevens. ''Het is nodig omdat wetenschappelijke integriteit een belangrijk punt is voor de universiteit'', volgens Van Schadewijk. ''Dit is onze manier om dit onderwerp te belichten.''
De film On being a scientist gaat vandaag eenmalig als bioscoopfilm in première in Leiden. Na vandaag is de film in combinatie met het lesmateriaal te zien op het gratis online leerplatform Coursera.