Verslaggever Mark Beekhuis sprak met Marc Hesse van de Amerikaanse universiteit. Hij stuitte per toeval op de onderzoeksresultaten. Hij was aan het onderzoeken hoe gemakkelijk vloeistoffen door een zoutlaag heenkomen voor de olieindustrie. Hij ontdekte dat een zoutlaag lek kan raken, waardoor vloeistoffen door de laag heen stromen, door hoge druk en hoge temperaturen die dieper onder de grond toenemen.
Zelf lek maken
Een zoutlaag kan ook lek raken doordat er druk wordt uitgeoefend door een andere kracht van buitenaf, zoals het boren van een gat. Zo'n gat is nodig om het kernafval in de zoutlaag te krijgen, maar kan er dus ook voor zorgen dat die veilige zoutlaag lek raakt. Dat wil niet zeggen dat zoutkoepels onder de grond een gevaarlijke plek zijn, zegt Hesse, maar ze niet ook niet zo vanzelfsprekend veilig zoals eerst werd aangenomen.
De resultaten van Hesse en zijn collega's is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het is voor het eerst dat dit in de praktijk is onderzocht. Berekeningen hadden eerder al voorspeld dat het kernafval goed op te sluiten is in een zoutlaag, mits het niet te diep onder de grond zit. Die berekeningen bleken ook in de praktijk goed te kloppen, alleen was er geen rekening gehouden met bijvoorbeeld het boren van gaten.