Wetenschap21 okt '15 22:50Aangepast op 21 okt '15 23:22

Delftse elektronenproef zet Einsteins wereldbeeld op zijn kop

Auteur: Thijs Baas

Twee elektronen die zich ruim een kilometer van elkaar bevinden en elkaar toch op exáct hetzelfde moment beïnvloeden: onmogelijk, volgens de twee basisprincipes van Albert Einstein. De maximale snelheid waarmee dat kan, is immers de snelheid van het licht. Maar Delftse onderzoekers hebben aangetoond dat het wereldbeeld van Einstein niet helemáál onze wereld beschrijft.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een van de basisprincipes van Einstein is realisme: als je een blauwe knikker ziet, ga je ervan uit dat die knikker al blauw was voordat je ging kijken. Een andere eigenschap is localiteit, waarbij dingen niet iets anders kunnen beïnvloeden wat heel ver weg is, zonder dat er tijd tussen zit, beschrijft Ronald Hanson van de TU Delft. "Dus als er nu iets op Mars gebeurt, kan dat mij hier niet beïnvloeden, dat is onmogelijk. De maximale snelheid waarmee dat kan, is de snelheid van het licht." Althans: zo vat Hanson het tot nu toe geldende beeld samen. 

 

Met het experiment hebben de wetenschappers laten zien dat informatie soms sneller gaat dan het licht: "Je kunt zeggen dat we op twee verschillende plekken muntjes gooien. Als je Einstein gelooft dan hebben de uitkomsten van het muntje gooien helemaal niks met elkaar te maken. Maar de muntjes die wij gooien hebben wél met elkaar te maken, alsof ze op de één of andere manier van de ander weten wat ze gaan doen. Wat Albert Einstein zei was helemaal niet raar, maar het blijkt dat de werkelijkheid wél raar is."

 

En de maatschappelijke relevantie? Nee, die is er vooralsnog niet. Het zal nog even duren, maar ooit zal het mogelijk zijn om met deze kennis veilige computerverbindingen te maken. "Garantie door de natuurwetten: niemand kan ons afluisteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen