Wetenschap29 jul '15 15:17

Grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gaat naar Spitsbergen

Auteur: Judith Laanen

Eind augustus vertrekken ruim vijftig wetenschappers, uitgebreid met BN'ers onder wie D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, dichter Ramsey Nasr en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke, naar Spitsbergen. Het is de grootste poolexpeditie van Nederland tot nu toe.

Een boot brengt vijftig biologen, archeologen, geologen en sociaal-wetenschappers (en wat Bekende Nederlanders) naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen. Daar gaan ze negen dagen lang klimaatverandering in kaart brengen. Expeditieleider Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen is al op Spitsbergen. De onderzoeker houdt de plek al vijfentwintig jaar nauwlettend in de gaten en bestudeert onder meer hoe ganzen daar leven.

1986 is een belangrijk jaar, toen stopte namelijk het Nederlandse station dat sinds 1968 op het eiland gestationeerd was en ecologische gegevens verzamelde. Nu gaat een groep terug, en wel naar "een van de meest afgelegen wildernissen", waar volgens de universiteit een "zeer hoge populatie ijsberen" vertoeft. In dat gebied treden nu vanwege de gestegen temperaturen grote veranderingen op.

Oude data aanvullen met nieuwe
Vanwege de temperatuurverandering zijn de oude gegevens van 1986 "extra waardevol" en is een nieuwe expeditie "wetenschappelijk heel interessant", stelt de universiteit. De dataset van 1968 tot 1986 willen de onderzoekers uitbreiden met nieuwe data. Drie van de wetenschappers die tijdens de eerste expeditie tussen 1968-69 overwinterden op Spitsbergen gaan weer mee, en kunnen ook weer hun licht laten schijnen op wat ze tegenkomen.

BN'ers mee op expeditie
Naast wetenschappers gaan er ook flink wat BN'ers mee, maar dit is wel een andere Expeditie Poolcirkel. Dichter Ramsey Nasr assisteerde Loonen in 2013 al eens bij zijn onderzoek. Het is belangrijk dat zij meegaan, zegt Loonen, want zij kunnen het belang van onderzoek naar klimaatverandering uitleggen aan het gewone publiek. "Zij spreken een andere taal dan wij wetenschappers", legt hij uit in onderstaand filmpje:

Gerelateerde artikelen