Missie geslaagd: Wetenschappers uitgelaten over eerste beelden Pluto
Ergens naast de tweede ster rechts, daarvandaan kwamen gisteravond de eerste scherpe beelden van dwergplaneet Pluto. En daar is planeetonderzoeker Daphne Stam erg van onder de indruk.
Het New Horizons-ruimtevaartuig leverde gisteren na urenlang foto’s gemaakt te hebben van zijn omgeving de eerste close-up beelden van Pluto af. Rond drie uur vannacht kreeg NASA contact met de ruimtesonde, waaruit bleek dat het de reis overleefd had. Op de beelden waren ijsbergen en de maan van Pluto, Charon, te zien. Ook op de foto’s: een bergketen van nog geen 100 miljoen jaar met toppen tot 3500 meter hoog.
Daphne Stam, planeetonderzoeker bij de TU Delft, zag opvallend veel structuur op de planeet, maar ook geologische activiteit:
Dat ‘to infinity and beyond’ ver kan zijn, blijkt wel uit de afstanden die de New Horizon aflegde. Het duurde tien jaar en meer dan 5 miljard kilometer om bij Pluto te komen. Afgelopen dinsdag vloog de sonde vlak langs Pluto en nam daar de foto’s.
Today we shared new images from @NASANewHorizons and its #PlutoFlyby. Watch the excitement: https://t.co/8bfZemSnxD pic.twitter.com/rUv2vKGPUl
—a a a NASA (@NASA) July 15, 2015
Missie geslaagd, dus. Er was nog meer reden voor een feestje: de foto’s kwamen binnen op de verjaardag van astronoom Clyde Tombaugh (1906-1997), die de planeet in 1930 ontdekte.
De Pluto-missie begon in 2006, de fly-by langs Pluto duurde vijf maanden en begon eind januari. De komende maanden gaat de sonde de manen van Pluto fotograferen, zodat wetenschappers kunnen onderzoeken hoe ze eruit zien, waar ze van gemaakt zijn en of ze een dampkring hebben. Het duurt nog 16 maanden voordat alle data van New Horizons de aarde heeft bereikt.
Bekijk de persconferentie die NASA hield over de beelden: